Αποτελεί μια από τις αρχαιότερες μορφές άσκησης.

Είναι ο πληρέστερος και αμεσότερος τρόπος έκφρασης και δημιουργίας. Η τέχνη με την οποία ο καθένας μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του. Σημαίνει να αφήσω τη μουσική να με οδηγήσει και να μιλήσει η ψυχή μου, μέσα από την κίνηση.

Χορός =Ζωή / Χορεύω = Ζω.

Αποτελεί τέχνη και όχι άθλημα.

Παράλληλα όμως είναι η πιο ολοκληρωμένη άσκηση, καθώς κινητοποιεί όλες τις μυϊκές ομάδες του σώματος εξ ίσου. Ο μαθητής διδάσκεται να ελέγχει το σώμα του, με αποτέλεσμα να αποκτά αρμονία στην κίνηση.

Η αρμονία αυτή και ο συντονισμός των κινήσεων, καλλιεργούν την μνήμη, την αντίληψη και το πνεύμα. Ενισχύει επίσης την κοινωνικότητα και την εκφραστική ικανότητα. Διδάσκει τον σεβασμό και αυξάνει την αυτοπεποίθηση.

Γενικά προάγει και διαμορφώνει το χαρακτήρα με τον καλύτερο τρόπο.

Ο κλασικός χορός συμβολίζει το αέρινο και ονειρικό, ενώ ο σύγχρονος, την επαφή με την γη και το συναίσθημά μας.

 

ΜΠΑΛΕΤΟ

Είναι χορός με αυστηρές θέσεις (position) ποδιών, χεριών και σώματος. Ακόμα και οι συνδυασμοί αυτών έχουν συγκεκριμένες πόζες, που πρέπει να εκτελούνται ακριβώς και σε συγκεκριμένες πλευρές ή γωνίες της αίθουσας. Οι κινήσεις είναι κυκλικές και φαινομενικά μαλακές. Τα  χέρια είναι αυστηρά στρογγυλά και οι ώμοι πάντα προς τα κάτω. Το αποτέλεσμα που θα βγαίνει από τον χορευτή πρέπει να είναι ήρεμο και ευχάριστο προς τον θεατή.

 

 

 

 

ΣΥΓΧΡΟΝΟ

Χορός βασισμένος στις αρχές του μπαλέτου, γι’ αυτό και όταν διδάσκεται σε άτομα που έχουν ήδη κλασική παιδεία, είναι περισσότερο κατανοητός και το σώμα ανταποκρίνεται πιο εύκολα. Έχει γωνίες και ίσιες γραμμές και η κίνηση μπορεί να είναι μαλακή αλλά και απότομη και κοφτή. Θέλει δύναμη και σωστή αναπνοή για να δώσει ο χορευτής στον θεατή την απόλαυση και όχι το άγχος.

 

 

 

HIPHOP–  ΙΣΤΟΡΙΑ  ΚΑΙ  ΟΦΕΛΗ

Το hiphop δεν είναι ένα είδος μουσικής  η χορού, αλλά μια ολόκληρη κουλτούρα, που αποτελείται από 4 στοιχεία:

εικόνα -στίχο  – μουσική – χορό.

Αναπτύχθηκε την δεκαετία του ’70 σε υποβαθμισμένες περιοχές των ΗΠΑ, όπως το Bronx της Νέας Υόρκης, και άλλες μεγάλες πόλεις που υπήρχε φτώχια και ανεργία. Το στοιχείο του χορού, εμφανίστηκε και χρησιμοποιήθηκε ως μέσο επίλυσης των διαφορών μεταξύ συμμοριών.

Η μουσική που χρησιμοποιείται είναι έντονη και εκρηκτική και ο χορός έντονος δυναμικός και γρήγορος. Απαιτείται πολύ καλό μυϊκό σύστημα αλλά και γρήγορη σκέψη και αντίληψη και γι΄αυτό το λόγο απευθύνεται σε εφηβικές – νεαρές ηλικίες.

Τα οφέλη του HipHop είναι πολλά, αφού είναι μια καλή αερόβια άσκηση, που αναπτύσσει αντοχή, δυναμώνει το σώμα ‘’χτίζοντας’’ το μυϊκό σύστημα και βοηθά στην βελτίωση της ιδιοδεκτικότητας και της κιναισθητικής ικανότητας.

Ακριβώς επειδή αποτελεί δυναμική άσκηση, σε συνδυασμό με την έντονη και δυνατή μουσική, το hip hop λειτουργεί ως μέσο έκφρασης και τρόπο απομάκρυνσης των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων.

 

ΛΑΤΙΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

Αναφερόμαστε σε μια πλειάδα χορών της Λατινικής Αμερικής ή χωρών που το στυλ τους μοιάζει με αυτό των χορών της Λατινικής Αμερικής. Ονομάζονται και κοινωνικοί χοροί γιατί χορεύονται σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Βασίζονται σε συγκεκριμένο εκπαιδευτικό σύστημα, έχουν δηλαδή το ίδιο βηματολόγιο σε όλον τον κόσμο. Η ιστορία τους  ξεκινά γύρω στο 1910 – 1940.

Οι Latin χοροί, χορεύονται κυρίως σε ζευγάρια και συνδυάζουν ρυθμό,

ελευθερία έκφρασης και πάθος. Οι τυπικοί Latin χοροί είναι: Rumba,

ChaCha, Mambo, Salsa, Samba, Merengue, Batchata. Όμως οι δάσκαλοι πλέον συμπεριλαμβάνουν και Jive, Paso Doble και Tango Argentino.

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ  ΧΟΡΟΙ

Δημιουργήθηκαν σε διάφορα μέρη της Αμερικής,αλλά εξελίχθηκαν και καθιερώθηκαν ως χοροί σαλονιού στην Ευρώπη.

Οι χοροί αυτοί χορεύονται σε ζευγάρια και είναι: Waltz, Tango, Viennese Waltz, Fox Trot, Quick Step.

Και τα δύο  αυτά είδη χορών (Ευρωπαϊκά &Latin), εκπαιδεύουν και βελτιώνουν την μουσικότητα και την ρυθμικότητα, αφού οι χορευτές καλούνται να χορέψουν σε διαφορετικούς ρυθμούς (2/4 – 3/4 – 4/4).

Είναι χοροί απαιτητικοί σε έκφραση και αποτελούν έναν ευχάριστο τρόπο εκγύμνασης, μέσα από χαρούμενους και έντονους ρυθμούς και μελωδίες.