ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΨΙΝ ΤΟΥΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Ο χορός βασίζεται στην κίνηση και για την αποφυγή τραυματισμών πρέπει η άσκηση να γίνεται με σωστή τεχνική. Για το λόγο αυτό, οι γονείς θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί στην επιλογή σχολής. Πρώτο και κύριο μέλημά τους, είναι η σχολή να έχει πιστοποίηση από το  Σωματείο Ιδιοκτητών Σχολών Χορού Ελλάδος (ΣΙΣΧΕ)

Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης είναι δάσκαλος κλασικού και σύγχρονου χορού, με αναγνωρισμένο πτυχίο από το Κράτος. Εν συνεχεία, οι δάσκαλοι που αποτελούν το διδακτικό προσωπικό, οφείλουν να έχουν επίσης αναγνωρισμένο πτυχίο πάνω στο είδος ΤΟΥ χορού που διδάσκουν.

Σημαντικό στοιχείο στην επιλογή, θα πρέπει να είναι η καταλληλότητα του χώρου. Απαραίτητο είναι το καλό και μαλακό ξύλινο πάτωμα, καθώς και η άνετη αίθουσα χωρίς κολώνες και τοίχους που μπορεί να αποτελούν επικίνδυνα εμπόδια στο χώρο.

 

 

ΠΟΤΕ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΣΤΟ ΜΠΑΛΕΤΟ

Τα παιδιά από μικρή ηλικία, πολύ πριν μιλήσουν και περπατήσουν, έχουν έντονη την αίσθηση του ρυθμού. Η κίνηση του σώματος, σύμφωνα με ένα ρυθμό η μια μελωδία λειτουργεί ενστικτωδώς. Στην ηλικία των 3,5 χρονών, το παιδί ξεκινάει με το μάθημα της μουσικο-κινητικής αγωγής. Μέσω αυτής τα παιδιά, καλλιεργούν το ρυθμό και τη μουσικότητα. Μαθαίνουν να λειτουργούν αρμονικά σε ένα σύνολο. Απώτερος σκοπός είναι, μέσα από ένα ευχάριστο μάθημα, με στοιχεία παιγνιδιού, τα παιδιά να εισαχθούν με τον πιο κατάλληλο τρόπο, στην τεχνική του κλασικού χορού. Από τα 6 χρόνια και μετά, είναι η κατάλληλη ώρα να διδαχτεί η φόρμα, η τεχνική και η πειθαρχία του κλασικού χορού, που αποτελεί τη γερή βάση για οποιοδήποτε άλλο είδος χορού που μπορεί να θελήσει στο μέλλον ένα παιδί.

 

 

Λίγο αργότερα μπορεί να εισαχθεί η εκμάθηση τηs «jazz» και του «μοντέρνου χορού». Πρόκειται για έναν ευχάριστο τρόπο έκφρασης. Προϋποθέτει τον απόλυτο συντονισμό των κινήσεων από τα μέλη της ομάδας και έτσι συμβάλει στην ανάπτυξη της συγκέντρωσης. Η ταχύτητα στις εναλλαγές των κινήσεων, βελτιώνει την αντοχή και τη μνήμη.    Το μάθημα του σύγχρονου χορού, εισάγεται λίγο αργότερα γύρω στα 9 έτη του παιδιού. Χαρακτηριστικό του σύγχρονου χορού είναι η αποδόμηση της φόρμας του κλασικού. Χαρακτηρίζεται από την ελευθερία σκέψης και κίνησης. Ζητείται από τους μαθητές να διευρύνουν την φαντασία τους, να απελευθερώσουν τις κινήσεις τους. Μέσα στο μάθημα καλλιεργείται η ομαδικότητα και η κοινωνικότητά τους, αφού η επαφή μεταξύ των χορευτών, είναι σημαντικό κομμάτι του μαθήματος.

 

 

 

 

 

 

ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΙΣ «POINTE»

«Pointe»  είναι τα ειδικά παπουτσάκια του χορού που φοράνε οι μπαλαρίνες για να ανέβουν στις μύτες των ποδιών. Αποτελούν όνειρο για κάθε παιδί που ασχολείται με το μπαλέτο και αντικείμενο θαυμασμού για όσους παρακολουθούν.

Ο χορός στις «Pointe» , πράγματι είναι ένα σκαλοπάτι εξέλιξης στην χορευτική μας πορεία, που όμως είναι πολύ σοβαρό και γι΄αυτό το λόγο, πρέπει να ληφθούν υπ΄όψη κάποιες σημαντικές προϋποθέσεις.

Η ηλικία του παιδιού είναι η πιο βασική. Το παιδί δεν μπορεί να είναι κάτω των 10 χρόνων. Ιδανική ηλικία είναι μεταξύ 11 & 13.  Ο λόγος είναι προφανής . Tα οστά καθώς και οι μυς που συγκρατούν όλο το σώμα μας, έτσι ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερη επιβάρυνση στα πέλματα, στα γόνατα, σπονδυλική στήλη, που είναι ακόμη αδύναμα. Φυσικά μιλάμε για παιδιά που εξασκούνται ήδη στον κλασικό χορό για τουλάχιστον 3 χρόνια, χρόνος που είναι αναγκαίος, ώστε να κατανοήσουν τις βασικές αρχές του κλασικού χορού, με  κυριότερη την στάση του σώματος.